O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca a intrat în țară. 108.000 doze de vaccin Vaxzevria vor ajunge mâine, 24 mai a.c., la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră, potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.
Până în prezent, țara noastră a recepționat 2.330.880 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.
Comitetul Naționale pentru Vaccinare a transmis sâmbătă, 22 mai, că în ultimele 24 de ore, au fost vaccinate 75.451 de persoane, numărul românilor imunizați ajungând la 4.113.110, dintre care 3.161.381 au primit ambele doze.
În ceea ce privește serurile folosite, 56.154 de persoane au primit vaccinul Pfizer, 7.949 Modernă, 8.473 AstraZeneca și 2.875 Johnson & Johnson.
Cele mai multe reacții adverse, 27, au fost raportate după vaccinarea cu Pfizer. Doar patru astfel de reacții au fost raportate după primirea serului AstraZeneca.
Potrivit unui studiu, vaccinurile Pfizer și Astrazeneca s-au dovedit a fi eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului.
Vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și AstraZeneca / Oxford se dovedesc a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca și variantei englezești, a transmis sâmbătă un studiu realizat de autoritățile sanitare din Anglia, public Health England (PHE).
Potrivit studiului PHE, care a fost realizat în perioada 5 aprilie – 16 mai, vaccinul Pfizer / BioNTech a fost 88% eficient împotriva bolii simptomatice a variantei indiene la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% din eficacitatea față de varianta engleză.
În aceeași perioadă, serul AstraZeneca a fost eficient cu 60%, comparativ cu 66% față de varianta engleză care a fost detectată în Kent.